#AFVALOPJEBORD

Een circulaire keuken is steeds belangrijker. Er wordt bewuster inkopen gedaan, er staan streekproducten op de kaart en er worden creatieve gerechten gemaakt met overgebleven ingrediënten. No-waste koken is een belangrijke stap om duurzaamheid op de kaart te zetten.

Toch komt er altijd wel afval uit het restaurant en de keuken. Door afval te scheiden zet je een volgende circulaire stap. Hoe pak je dit aan?

No waste koken in de circulaire keuken

Jaarlijks belandt er in de horeca gemiddeld zo’n 50 ton aan voedsel in de prullenbak. Omgerekend zijn dit meer dan 80 miljoen borden. Met een no waste beleid in de keuken, verander je keukenafval binnen een handomdraai in een sterrengerecht. Hoe je dat doet laat chef-kok Gijs Kemmeren zien met zijn no waste gerecht van organisch afval.

Ik daag je uit!


Maak jij ook

een sterrengerecht
van afval?

 

#afvalopjebord

 

In de horeca wordt dubbel zoveel afval weggegooid als bij kantoren. Hierdoor gooi je niet alleen een hoop geld weg, maar het is ook een enorme belasting op het milieu. Want voor de productie van voedsel is veel grond, water en fossiele brandstoffen nodig. We verspillen hiermee niet alleen het eetbare producten, maar ook de grondstoffen die gebruikt zijn voor het telen, vervoeren en verpakken van de producten.

Wanneer dit afval ook nog eens allemaal bij het restafval terecht komt, spreken we écht van verspilling, want dit afval wordt niet gerecycled. Met een goed afvalmanagement ga je dus niet alleen voedselverspilling tegen, maar bespaar je grondstoffen, verklein je je CO2 uitstoot en werk je aan een circulaire keuken.

Start met scheiden

Ben je overtuigd en gaan jullie aan de slag om de keuken duurzamer te maken? Afval scheiden is een eenvoudige manier om een groot verschil te maken. Organisch afval, frituurvet, plastic verpakkingen, papier/karton en glas. Uit het restaurant en de keuken komen veel verschillende soorten afval vrij.

Wij komen graag bij je langs om de situatie in kaart te brengen. Met onze afvalscan beoordelen we je huidige inzameling, welke afvalsoorten er vrij komen en op welke manier we afval scheiden mogelijk kunnen maken. In ons (vrijblijvende) advies nemen we mee welke middelen er in jullie keuken passen en wat het u naast een duurzame keuken, financieel oplevert.

Ja! Ik wil afval scheiden

Bekijk de video van Gijs Kemmeren; Ga jij de uitdaging aan?

Samen met no waste kok Gijs Kemmeren strijdt Wastenet inzameling met de campagne #afvalopjebord voor minder voedselverspilling en een betere afvalscheiding door een bord horeca afval om te toveren tot een nieuw gerecht.

No waste gerecht: olie van wortelloof

No waste gerecht: bouillon van restafval

No waste gerecht: gnocchi van preigroen

No waste gerecht: gezouten citroenschil

No waste gerecht: oesterzwamrollade

Duurzaam en toch besparen?

Wist je dat restafval de duurste afvalsoort is? Wanneer afval gerecycled wordt, behoudt het een restwaarde. Hierdoor zijn de tarieven voor afvalsoorten die gerecycled kunnen worden lager. Denk bijvoorbeeld aan papier/karton, glas en PMD. Door afval te scheiden bespaar je daarom op je afvalkosten én ben je daarnaast duurzaam bezig. Dus waar wacht je nog op? 

Uitgelicht: Blogs over horeca-afval

Afval in de horeca: het geld ligt voor het oprapen

Afval in de horeca: het geld ligt voor het oprapen

In de horeca belandt er nog te veel recyclebaar afval bij het restafval. Jammer, want dat kost uw onderneming een hoop geld. Met een efficiënte afvalinzameling kunt u afvalstromen een tweede leven geven én de kosten voor uw bedrijfsafval flink verlagen. Zo draagt uw...

Welke afvalstromen kan je scheiden?

Uit het restaurant en in de keuken komen verschillende afvalstromen vrij. Deze

Organisch afval

Organisch afval (of swill) is voedsel zonder verpakking van (gegaarde) etensresten. Organisch afval wordt vergist en verwerkt tot vruchtbare meststof voor de landbouw.

PMD

Veel van het verpakkingsmateriaal in de keuken is van plastic, metaal of drankenkarton. Door deze stroom apart in te zamelen kunnen nieuwe verpakkingen worden gemaakt.

Flessenglas

In het restaurant worden de prachtigste wijnen worden geserveerd en ook in de keuken wordt glaswerk gebruikt. Dit zorgt

Restafval

Dakafval, zoals golfplaten, bitumen en teer moet apart worden afgevoerd van het bouw- en sloopafval. Asbest(gelijkend materiaal) mag niet bij het dakafval.

Papier / karton

Papier en karton is 100% recyclebaar. Belangrijk dus om deze afvalsoort apart in te zamelen. Denk aan grootverpakkingen, bonnetjes en bijvoorbeeld oude menukaarten. 

Frituurvet en olie

Oud frituurvet of frituurolie kan worden gerecycled tot grondstof voor duurzame biodiesel. Hierdoor wordt CO2-emissie gereduceerd.

 

Vetafscheider

Nadat is gecheckt of de grond schoon verklaard is (o.b.v. het adres). Wordt de grond afgevoerd en direct gestort. Er mag daarom niets anders in de container.

Contact met Wastenet inzameling

Wij helpen u graag
Heeft u een vraag of behoefte aan advies? Neem gerust contact op met onze klantenservice.

Mail ons
Of bel 072-7202206 op werkdagen van 7.30 tot 17.00 uur