De bouwsector produceert het meeste afval, maar gebruikt tegelijkertijd ook de meeste gerecyclede materialen. Bijna 38 procent van de gebruikte materialen in de bouwsector in 2016 was gerecycled. Dit meldt het CBS vandaag op basis van de gereviseerde Materiaalmonitor 2014-2016 opgesteld in opdracht van het Planbureau voor de Leefomgeving.

Vergeleken met de andere bedrijfstakken gebruikte de bouwsector het grootste aandeel van gerecyclede materialen. Van alle materialen die opnieuw ingezet zijn werd zo’n 54 procent gebruikt in de bouwsector. Dit waren vooral minerale afvalstoffen, zoals puin dat onder andere gebruikt wordt voor wegenaanleg. De landbouw staat op de tweede plek met 16 procent en de derde plaats is voor de voedingsmiddelenindustrie, waar 10 procent van alle gebruikte gerecyclede materialen is ingezet.

Wanneer er gekozen wordt voor de inzet van gerecycled materiaal is niet alleen de hoeveelheid belangrijk, maar ook de hoogwaardigheid van het gerecyclede materiaal. Wanneer het materiaal weer voor hetzelfde doel wordt gebruikt, bijvoorbeeld door onderdelen van een gebouw te gebruiken in de bouw van een nieuw gebouw is de hoogwaardigheid hoger dan wanneer de slooponderdelen van een gebouw gebruikt worden voor wegenaanleg.

Circulaire economie

Het gebruik van gerecyclede materialen als grondstof in productieprocessen is belangrijk voor de realisatie van een circulaire economie die de overheid in 2050 gerealiseerd wilt hebben. In een circulaire economie worden alle gebruikte grondstoffen zo efficiënt mogelijk gebruikt en daarna hergebruikt of gerecycled. Hierdoor zullen er minder ruwe grondstoffen worden aangesproken en zal er minder afval ontstaan. De belasting op het milieu is in een circulaire economie minimaal.

Meeste afval in de bouwsector

Ondanks dat de bouwsector flink voorloopt in het gebruik van gerecyclede materialen, produceren zij ook het meeste afval. De helft van al het bedrijfsafval in 2016 werd geproduceerd door de bouw. Opvallend is dat de top drie sectoren, die de meeste gerecyclede materialen gebruiken, ook de grootste afvalproducenten zijn. De voedingsmiddelenindustrie staat in dit geval op de tweede plek met 22 procent, en de landbouwsector produceert 14 procent van het totaal aan afval.

Nederland koploper

Deze trend zet zich ook landelijk voort. Van alle gebruikte materialen in Nederland in 2016 was 29 procent gerecycled materiaal. Dit was het hoogste percentage van alle EU-28 landen. Tegelijkertijd produceerde Nederland meer afval per inwoner dan gemiddeld in de EU.

Ondanks brand bij AVR in Rotterdam gaat afvalinzameling gewoon door

Het zal u wellicht niet zijn ontgaan: er is een ernstige brand uitgebroken bij afvalverwerker AVR in de Botlek, Rotterdam. Gezien AVR een grote speler is op het gebied van afvalverwerking in Nederland, zou dit nieuws zorgen bij u kunnen oproepen over uw...

Minder CO2-uitstoot door multi-inpakmachine

Bestellingen met diverse artikelformaten, zorgen bij webwinkels vaak voor onnodig grote dozen om het te verpakken en versturen. Dit zorgt niet alleen voor verspilling van karton en vulmateriaal, maar ook dat het pakket meer ruimte inneemt tijdens het vervoer. Hierdoor...

Inzameling corona-afval volgens richtlijnen

Niet meer dan logisch dat afval afkomstig van Corona testlocaties met zorg wordt ingezameld en afgevoerd. Echter door gebrek aan kennis en organisatie gaat het toch mis en wordt het als bedrijfsafval ingezameld. Maar wat is het probleem en hoe moet het dan?

Contact met Wastenet inzameling

Wij helpen u graag
Heeft u een vraag of behoefte aan advies? Neem gerust contact op met onze klantenservice.

Mail ons
Of bel 072-7202206 op werkdagen van 7.30 tot 17.00 uur