Als bedrijf bent u zelf verantwoordelijk voor de inzameling van uw bedrijfsafval. Dit wordt niet zoals het huisafval door de gemeente ingezameld. U kunt uw afvalzaken natuurlijk helemaal zelf regelen, of u kunt een contract afsluiten met een erkende inzamelaar. Maar wat als u niet meer tevreden bent? Of als u bij een andere aanbieder een betere regeling kunt krijgen? Hoe stap je dan over van afvalmanager?

Net als bij een telefoonabonnement wilt u de mogelijkheid hebben om van aanbieder te kunnen veranderen als u niet tevreden bent over de service of als u denkt meer voordeel te kunnen halen uit een ander abonnement. Met een afvalcontract gaat dit in de praktijk vaak wat lastiger. Veel afvalcontracten worden namelijk afgesloten voor de duur van 60 tot 84 maanden, waardoor je als ondernemer dus ruim zeven jaar onder de pannen bent.

Langdurige contracten

In 2016 werd er door MKB Nederland gewaarschuwd voor zogenaamde ‘wurgcontracten’, waarbij het niet duidelijk was dat het om een contract voor zoveel jaar ging. Tussentijds opzeggen was bij deze contracten niet mogelijk. De regeling dat een contract na een bepaalde tijd maandelijks opzegbaar moet zijn geldt niet voor ondernemers. Ook kan er geen aanspraak worden gemaakt op de wettelijke bedenktijd van 14 dagen, waar consumenten door beschermd worden.

Toch is het nog steeds een van de normaalste zaken dat er contracten van vijf tot zeven jaar worden afgesloten voor de inzameling van bedrijfsafval. Wél is elk bedrijf verplicht om duidelijk aan te geven dat het om een contract van zoveel jaar gaat en of het mogelijk is om het contract tussentijds stop te zetten.

 

Jaarlijkse contracten

Wij vinden langdurige contracten echter niet meer van deze tijd en daarom zijn we overgestapt naar contracten van één jaar. We rekenen er op dat u voor ons blijft kiezen omdat u tevreden bent met onze dienstverlening.

 

Waar moet u op letten bij het sluiten van een overeenkomst?

Op het moment dat u een contract gaat afsluiten met een afvalinzamelaar is het goed om bij een aantal zaken stil te staan.

 

1. Kosten

Niemand vindt het leuk om voor afval te betalen, maar het is wel noodzakelijk. Afval lost namelijk niet vanzelf op (vooral plastic niet). Daarom betalen particulieren afvalstoffenbelasting aan de gemeente en betalen bedrijven voor het afval dat binnen hun bedrijf geproduceerd wordt. U betaalt factuurkosten die van te voren zijn vastgelegd met de inzamelaar. Onder andere voor de huur van de (rol)containers, het vervoer van het afval naar de afvalverwerker en de verwerkingskosten. Tip: bekijk kritisch waar de kosten vandaan komen en kies voor een inzamelaar die transparant is over de kosten. Veel commerciële inzamelaars rekenen bijvoorbeeld milieuheffing. Dit is geen wettelijke kostenpost.

Ondanks dat afval geld kost, is het ook mogelijk om geld te besparen met afval. Kies een bedrijf dat uw afvalkosten inzichtelijk kan maken en kan laten zien waar besparingsmogelijkheden zijn. Restafval is bijvoorbeeld een erg dure afvalsoort om af te voeren, terwijl papier en karton een van de goedkoopste afvalstromen is. Daarnaast adviseert een goede afvalmanager over hoe u uw afvalinzameling zo efficiënt mogelijk kan inrichten.

Op bedrijfsterreinen kan er soms ook gebruik gemaakt worden van de ondergrondse container van de gemeente. De kosten hiervoor kunnen soms aanzienlijk hoger zijn dan als het afval gescheiden wordt ingezameld. Vergelijk dit dus goed.

 

2. Afvalstromen binnen het bedrijf

Afval scheiden loont. Maar een grote container die maar niet vol komt heeft geen nut en kost alleen maar geld. Maak daarom een overzicht van welke afvalstromen er binnen uw bedrijf het meeste voorkomen. Zo kunt u zien hoeveel afvalcontainers u nodig heeft en welke maten bij het bedrijf past.

 

3. Frequentie

Een ander belangrijk punt is de frequentie van de ledigingen. Tijdens het afsluiten van het contract legt u vast hoe vaak de container geleegd moet worden. Dit kan bijvoorbeeld twee keer per week of zelfs één keer per maand. Bij grote hoeveelheden van hetzelfde afval is het interessant om te kijken of het afvalvolume op  locatie kan worden verminderd. Piepschuim (EPS) neemt bijvoorbeeld veel plaats in een container in. Met een speciale pers kan dit compact gemaakt worden. Hierdoor zal de container minder vaak geleegd hoeven worden, wat scheelt in ledigingskosten.

 

4. Contractvoorwaarden

Vraag informatie op bij verschillende inzamelaars en lees de contractvoorwaarden goed door. Teken nooit ter plekke bij een verkoper, maar neem altijd rustig de tijd om het contract door te nemen. Ga voor uzelf na waar u zich prettig bij voelt. Zet u het contract liever voor een aantal jaar vast of wilt u de mogelijkheid om snel te kunnen wisselen van bedrijf? Kiest u voor een totaalontzorger of heeft u tijd over om dit allemaal zelf te regelen? Lees ook altijd goed de kleine letters en zorg dat u weet wat u belangrijk vindt. Dit kan bijvoorbeeld een mooi startpunt zijn om te kiezen voor bedrijven die duurzaamheid belangrijk vinden en mee willen werken aan een circulaire economie.

 

Wat kan Wastenet voor u betekenen?

Wastenet neemt al uw afvalzorgen uit handen. We kunnen uw oude afvalcontract bekijken en beoordelen. Ook brengen we de afvalstromen binnen uw bedrijf opnieuw in kaart. Als u een meerjarig contact heeft bij een andere aanbieder kunnen wij die helaas niet eerder laten stoppen. Wél kunnen we de zorg van het opzeggen en overstappen uit handen nemen. Wij nemen contact op met uw oude aanbieder en beëindigen uw afvalcontract. Nadat de einddatum van het oude contract is verstreken zal uw nieuwe contract bij ons pas in gaan. Of dat nou over drie maanden of drie jaar is. U zult dus nooit dubbele kosten hebben.

Daarnaast hebben we een groot netwerk, waardoor we niet afhankelijk zijn van één inzamelaar. Wij plaatsen onze eigen rolcontainers en geven opdracht aan de inzamelaar deze te legen. Mochten de wensen aan uw kant of de mogelijkheden aan onze kant wijzigen, kunnen we, zonder dat u daar hinder van ondervindt, een andere inzamelaar inschakelen.

Denkt u ook aan overstappen? Vraag hieronder vrijblijvend onze afvalscan aan.

 

Ondanks brand bij AVR in Rotterdam gaat afvalinzameling gewoon door

Het zal u wellicht niet zijn ontgaan: er is een ernstige brand uitgebroken bij afvalverwerker AVR in de Botlek, Rotterdam. Gezien AVR een grote speler is op het gebied van afvalverwerking in Nederland, zou dit nieuws zorgen bij u kunnen oproepen over uw...

Minder CO2-uitstoot door multi-inpakmachine

Bestellingen met diverse artikelformaten, zorgen bij webwinkels vaak voor onnodig grote dozen om het te verpakken en versturen. Dit zorgt niet alleen voor verspilling van karton en vulmateriaal, maar ook dat het pakket meer ruimte inneemt tijdens het vervoer. Hierdoor...

Inzameling corona-afval volgens richtlijnen

Niet meer dan logisch dat afval afkomstig van Corona testlocaties met zorg wordt ingezameld en afgevoerd. Echter door gebrek aan kennis en organisatie gaat het toch mis en wordt het als bedrijfsafval ingezameld. Maar wat is het probleem en hoe moet het dan?

[instagram-feed layout=grid]

Contact met Wastenet inzameling

Wij helpen u graag
Heeft u een vraag of behoefte aan advies? Neem gerust contact op met onze klantenservice.

Mail ons
Of bel 072-7202206 op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur