Piepschuim recycling - Istock

Eps, in de volksmond ook wel piepschuim genoemd, bestaat voor 98% uit lucht, maar kan flink wat ruimte innemen in je afvalcontainer. Wanneer je dit in de restafvalcontainer inzamelt, betaal je per lediging dus voor een hoop lucht. Piepschuim kan, wanneer het droog en schoon wordt aangeboden, gerecycled worden tot nieuw piepschuim. Met een gescheiden inzameling van EPS bespaar je dus niet alleen kosten, maar draag je ook bij aan een beter milieu.

Wat is EPS?

EPS staat voor Expanded Polystyreen of Geëxpandeerd Polystyreen. EPS wordt gemaakt van polystyreen, een kunststof dat op zijn beurt weer van aardolie is gemaakt. Deze kunststof is ook bekend onder de naam tempex, PS-hardschuim, airpop of piepschuim. EPS wordt gebruikt voor allerlei toepassingen, zoals het beschermen van goederen tijdens transport, maar ook in de bouwsector als  dak- en vloerisolatie, voor het vullen van een spouwmuur en voor gevelisolatie.

Kan piepschuim worden gerecycled?

Piepschuim is, ondanks de slechte naam van kunststof, duurzaam en een waardevolle grondstof. Wanneer het goed gescheiden wordt ingezameld is het namelijk voor 100 procent te recyclen tot nieuw EPS. Op dit moment wordt EPS op veel plekken al gerecycled, maar de gescheiden inzameling kan nog veel beter. In 2013 werd er al 64 procent van het EPS in Nederland gescheiden ingezameld. Dit is een goede ontwikkeling, al wordt er jaarlijks ook nog meer dan 3.500 ton EPS met het restafval afgevoerd. Hierdoor raken de restafvalcontainers snel vol en belandt het EPS in de verbrandingsoven.

De Nederlandse visindustrie en tuinbouw zijn koplopers op het gebied van EPS recycling. In de visindustrie wordt meer dan 90% van de EPS-viskisten gerecycled en in de tuinbouw is het recyclepercentage van de EPS plantentrays net zo hoog. In andere sectoren wordt op dit moment nog weinig EPS hergebruikt of gerecycled.  Hoewel EPS in de bouwsector ook gescheiden wordt ingezameld is de stroom beperkt. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de toepassing van EPS als isolatiemateriaal. Wanneer dit zijn werk blijft doen, wordt het niet afgebroken en komt het dus niet bij het sloop- of verbouwafval.

Hoe wordt piepschuim gerecycled?

Wanneer piepschuim ingezameld wordt voor recycling, moet het droog, schoon en wit worden aangeboden. Het EPS mag niet vervuild zijn met veegvuil,  plakband, stickers/etiketten, verf- lijmresten, voedselresten, vet, olie of gevaarlijke afvalstoffen.

Na inzameling zijn er twee manieren om EPS te recyclen; persen of verschredderen.
In het eerste geval wordt het piepschuim samengeperst tot een compacte eenheid. Het polystyreen kan zo makkelijk worden vervoerd naar fabrikanten, waar de grondstof kan worden ingezet in de productie van nieuwe kunststof producten.

Wanneer het EPS wordt verschredderd, wordt het verbrokkeld en vermalen tot kleine (oorspronkelijke) EPS parels. Waar nodig worden de parels nog gezeefd en gefilterd. Het merendeel van de gerecyclede EPS parels komt terecht in de bouw als woningisolatie.

Hoe wordt piepschuim ingezameld?

Het voordeel van EPS is dat het niets weegt. Het nadeel is dat het erg volumineus is. Door het piepschuim gewoon in de restafval container te gooien, verspil je niet alleen de recycling mogelijkheden, maar loop je ook nog eens geld mis. Een wekelijkse inzameling van een restafvalcontainer kost al snel honderd euro of meer. Met een paar blokken EPS is de container snel vol.

Een beter plan is dus om EPS apart in te zamelen in een container of doorzichtige 1000 liter zakken. Deze zakken kunnen in een speciale houder worden geplaatst voor een efficiënte inzameling.  

Wanneer je EPS in een rolcontainer wilt inzamelen is dit rendabel vanaf 1 rolcontainer van 240 liter per week. Hier kan ongeveer 3 kilo EPS in worden ingezameld.

Wanner je als bedrijf op een hoge frequentie veel piepschuimafval produceert is een perscontainer of verdichter een ideale oplossing. In een perscontainer kan je snel een grote hoeveelheid inzamelen en het afval neemt weinig ruimte in, omdat het samen wordt geperst.

Hoe duurzaam is piepschuim?

Piepschuim heeft geen duurzame reputatie. Dit omdat het gemaakt is van plastic. Vaak wordt karton als een milieuvriendelijkere optie gezien, omdat het gemaakt wordt van natuurlijke producten en tot wel zeven keer te recyclen is. Het nadeel van papier en karton is dat de houtvezels steeds slechter van kwaliteit worden bij iedere recycleronde. EPS is niet alleen 100 procent recyclebaar, het is ook ongevoelig voor vocht en raakt niet snel vervuild. Daarnaast is EPS, vanwege zijn schokabsorberende kwaliteiten, het meest betrouwbaar om producten in te transporteren. Hierdoor is de transportschade nihil, wat extra kilometers voorkomt.

Omdat piepschuim een “monomateriaal”(niet gemixt is met andere soorten plastic of aluminium) is, is het recycling proces efficiënt en kost het weinig energie. Na het vermalen en zeven zijn de korrels direct her te gebruiken.

Ondanks brand bij AVR in Rotterdam gaat afvalinzameling gewoon door

Het zal u wellicht niet zijn ontgaan: er is een ernstige brand uitgebroken bij afvalverwerker AVR in de Botlek, Rotterdam. Gezien AVR een grote speler is op het gebied van afvalverwerking in Nederland, zou dit nieuws zorgen bij u kunnen oproepen over uw...

Minder CO2-uitstoot door multi-inpakmachine

Bestellingen met diverse artikelformaten, zorgen bij webwinkels vaak voor onnodig grote dozen om het te verpakken en versturen. Dit zorgt niet alleen voor verspilling van karton en vulmateriaal, maar ook dat het pakket meer ruimte inneemt tijdens het vervoer. Hierdoor...

Inzameling corona-afval volgens richtlijnen

Niet meer dan logisch dat afval afkomstig van Corona testlocaties met zorg wordt ingezameld en afgevoerd. Echter door gebrek aan kennis en organisatie gaat het toch mis en wordt het als bedrijfsafval ingezameld. Maar wat is het probleem en hoe moet het dan?

[instagram-feed layout=grid]

Contact met Wastenet inzameling

Wij helpen u graag
Heeft u een vraag of behoefte aan advies? Neem gerust contact op met onze klantenservice.

Mail ons
Of bel 072-7202206 op werkdagen van 7.30 tot 17.00 uur