Horecabedrijven hebben veel verschillende afvalstromen. Plastic, flessenglas en ‘swill’, ook wel bekend als ‘organisch afval’ of simpelweg gft-afval, zijn het meest voorkomend. Deze afvalstromen zijn goed te recyclen. Toch produceert de horecabranche nog veel restafval. Dubbel zoveel als kantoren.

De afvalbranche is de afgelopen tijd veel in ontwikkeling. Het streven is om zoveel mogelijk afvalstromen recyclebaar te maken. Een belangrijke stap op weg naar de circulaire economie, waar Nederland op dit moment naar toe werkt. Een goede samenwerking tussen de horecabranche en afvalverwerkers kan hieraan bijdragen.

Stop de verspilling

Afval is waardevol. Het bestaat niet alleen uit belangrijke grondstoffen, maar er is ook veel energie gebruikt voor het verwerken van de grondstoffen tot producten. Het voorkomen van afval en bewust omgaan met afval is hierbij de beste manier om verspilling tegen te gaan en je CO2 uitstoot te verkleinen. En dat is hard nodig. In Nederland wordt er naar schatting nog steeds zo’n 2 miljoen ton aan voedsel per jaar verspild. De horeca neemt hiervan zo’n 14% voor zijn rekening. Tijd om hier verandering in te brengen. Om voedselverspilling tegen te gaan kan je zo veel mogelijk producten hergebruiken en laten recyclen.

Swill, organisch afval, gft-afval

Swill afval, een belangrijke afvalstroom die in elke horecaorganisatie gescheiden zou moeten worden. Organisch keukenafval, etensresten en koffiedik horen hierbij. Koffiedik kan, wanneer het helemaal apart wordt ingezameld voor uiteenlopende doelen worden ingezet. Zo kan het worden verwerkt in pellets, notitieboeken, zeepjes en kan het gebruikt worden om oesterzwammen op te kweken. Het meeste organisch afval wordt gebruikt voor de productie van biogas en compost.
Hoe meer schone, gescheiden afvalstoffen er worden ingezameld, hoe meer toepassingen er kunnen worden gevonden voor het behoud van deze grondstoffen.

Plastic afval

Plastic is een groot probleem in de huidige maatschappij. Het vergaat bijna niet en zelfs na jaren verwering blijven minuscule deeltjes bestaan. In de oceanen drijft steeds meer plastic, onder andere van voedselverpakkingen. Plastic kan in principe goed worden gerecycled. Het probleem op dit moment is de hoeveelheid ervan. In Europa kan alleen plastic worden gerecycled dat goed gesorteerd is. Inzamelen bij het PMD afval is in dit geval de beste keuze. Na inzameling wordt het plastic schoongemaakt, gesorteerd en omgesmolten tot korrels, die weer worden gebruikt om nieuwe producten, bijvoorbeeld verpakkingen van te maken.

Overig afval scheiden in de horeca

Ook een flessenglas container, geschikt voor verpakkingsglas zoals potten en (drank)flessen, past goed in de horecakeuken. Glas kan namelijk oneindig worden gerecycled tot nieuw verpakkingsmateriaal. Dit is duurzaam omdat er nieuwe grondstoffen worden bespaard én omdat het omsmelten van glas minder schadelijk is voor het milieu als de productie van nieuw glas. Daarnaast is het bij veel ondernemingen aan te raden om frituurvet apart in te zamelen.

Wanneer je deze afvalstromen apart van elkaar inzamelt, verklein je je ecologische voetafdruk en CO2 uitstoot enorm. Klaar voor de volgende stap? Leer meer over no waste koken met de tips van chef-kok Gijs Kemmeren.

Contact

Meer weten over afvalinzameling in de horeca? Neem contact op of doe de gratis afvalscan.

Ondanks brand bij AVR in Rotterdam gaat afvalinzameling gewoon door

Het zal u wellicht niet zijn ontgaan: er is een ernstige brand uitgebroken bij afvalverwerker AVR in de Botlek, Rotterdam. Gezien AVR een grote speler is op het gebied van afvalverwerking in Nederland, zou dit nieuws zorgen bij u kunnen oproepen over uw...

Minder CO2-uitstoot door multi-inpakmachine

Bestellingen met diverse artikelformaten, zorgen bij webwinkels vaak voor onnodig grote dozen om het te verpakken en versturen. Dit zorgt niet alleen voor verspilling van karton en vulmateriaal, maar ook dat het pakket meer ruimte inneemt tijdens het vervoer. Hierdoor...

Inzameling corona-afval volgens richtlijnen

Niet meer dan logisch dat afval afkomstig van Corona testlocaties met zorg wordt ingezameld en afgevoerd. Echter door gebrek aan kennis en organisatie gaat het toch mis en wordt het als bedrijfsafval ingezameld. Maar wat is het probleem en hoe moet het dan?

[instagram-feed layout=grid]

Contact met Wastenet inzameling

Wij helpen u graag
Heeft u een vraag of behoefte aan advies? Neem gerust contact op met onze klantenservice.

Mail ons
Of bel 072-7202206 op werkdagen van 7.30 tot 17.00 uur