Ocean day plastic recycling

Het is vandaag World Oceans Day, oftewel Wereld Oceaan Dag. Vandaag staan we stil bij de belangrijke rol die de oceanen spelen in ons dagelijks leven. Wist je bijvoorbeeld dat 70% van de aarde bestaat uit oceanen? En dat ze verantwoordelijk zijn voor minimaal 50% van de zuurstof die wij inademen? Maar helaas worden de deze belangrijke oceanen elk jaar meer en meer aangetast door menselijk handelen en de plastic soep is één van de grootste gevaren voor de zeeën. De wereld produceert jaarlijks een afvalberg van zo’n 2.000 miljard kilo, waarvan ongeveer twee derde wordt ingezameld en verwerkt. De rest verdwijnt op een afvaldump en komt via omwegen in de oceanen terecht. 

6 verontrustende feiten over de oceane

1. Iedere minuut verdwijnt er één volle vuilniswagen plastic in de oceanen
80% van het afval in de oceanen is afkomstig van land. Denk niet dat er letterlijk vuilniswagens vol plastic worden gedumpt, maar de hoeveelheden komen wel overeen. Het meeste plastic dat niet in de afvalbak is gegooid komt door regen of wind in het water terecht en komt uiteindelijk via de sloten en rivieren in de oceanen terecht. In de grote oceanen is soms wel 36x meer plastic aanwezig dan plankton.

2. Meer dan 100.000 zeezoogdieren sterven per jaar aan de plasticvervuiling
Het plastic afval in de oceanen doodt jaarlijks meer dan 100.000 zeezoogdieren. Het plastic bestaat voor een groot deel uit verloren of gedumpte visnetten. In de Noordzee is bijvoorbeeld de helft van al het plastic afkomstig uit de visserijen. Maar het plastic heeft niet allen invloed op zoogdieren, ook de kleinste levensvormen van de oceaan worden geraakt. Wetenschappers ontdekten dat chemicaliën die uit plastic lekken invloed hebben op fotosynthetische bacteriën. Door de vervuiling kunnen ze lastiger groeien en zuurstof produceren. Deze bacteriën zijn belangrijk, want ze zijn verantwoordelijk voor zo’n 10 procent van de zuurstof op aarde.

3. Het is bijna onmogelijk om plastic uit de oceanen te halen
Momenteel zijn er zo’n 5 biljoen stukken plastic te vinden in de oceaan, maar is het heel moeilijk om deze te verwijderen. Hoewel er steeds nieuwe mogelijkheden worden ontwikkeld, is er nog steeds geen goed apparaat dat het plastic efficiënt uit het water kan halen. Daarnaast drijft niet al het plastic afval aan de oppervlakte. Hoewel er op 6000 meter de grootste dichtheid plasticafval drijft, is er ook op 10.972 meter plastic gevonden en er bestaat een grote kans dat het plastic zelfs nog dieper kan zinken.

4. Er wordt jaarlijks ongeveer 12 en 24 miljoen kilo plastic opgegeten door vissen
Zo’n 36% van alle consumptievissen bestaat uit plastic. Wanneer we vis eten, eten we dus ook een groot deel van ons eigen plasticafval op.

5. De afgelopen 10 jaar is er meer plastic gemaakt dan in de hele 20ste eeuw
44% van het plastic dat ooit is geproduceerd is pas vanaf het jaar 2000 op de markt gebracht. Ook bestaat al het plastic dat ooit is gemaakt nog steeds in dezelfde of een andere vorm. Dit komt omdat het meeste plastic niet natuurlijk kan worden afgebroken,

6. 80% van gescheiden plastic kan worden hergebruikt of worden gerecycled
Maar er is ook goed nieuws. Plastic is goed te recyclen, wanneer het netjes en gescheiden wordt ingezameld. Dat niet al het plastic wordt gerecycled heeft vooral te maken met de hoeveelheid ervan. Wereldwijd produceren we jaarlijks zo’n 300 miljard kilogram aan plastic. De helft hiervan bestaat uit wegwerpplastic. In Europa kampen we dan ook met een plastic overschot. Veel plastic afval wordt naar het buitenland verscheept. Maar in landen waar de milieueisen een stuk lager zijn, is de kans groot dat dit plastic afval alsnog in het milieu terecht komt door illegale dump. Hoewel steeds meer landen plastic afval weigeren, terugsturen of een invoerverbod instellen, wordt er nog steeds westers plasticafval geëxporteerd. Staatssecretaris Van Veldhoven riep in 2019 al dat er een stop moet komen op het exporteren van plastic afval en de recyclingcapaciteit in Europa moet worden vergroot. In vele gevallen lijkt het dan ook milieuvriendelijker om plastic afval dat niet gerecycled kan worden te verbranden in afvalverbrandingsinstallaties, om te voorkomen dat het in de natuur terecht komt. Qua C02 uitstoot is het verschil van plastic verbranding en plastic recycling namelijk niet heel groot. Dit scheelt namelijk maar zo’n 0,1 tot 0,15 procent van de totale CO2-uitstoot.

 

Wat kan ik doen?

Het stoppen van de plasticvervuiling begint bij de bron. Hou je daarom aan het principe reduce – reuse – recycle. Voorkomen is beter dan recyclen, dus kijk naar de mogelijkheden om minder plastic te gebruiken. Gebruik je toch plastic, zorg dan dat het geen wegwerpplastic is, maar gebruik het meerdere malen. Moet je toch plastic weggooien? Zorg dat het op de juiste manier wordt ingezameld, bijvoorbeeld bij het PMD afval. Neem contact op met onze klantenservice om je te laten informeren over de beste manier van plastic- en kunststofinzameling voor uw bedrijf.

Ondanks brand bij AVR in Rotterdam gaat afvalinzameling gewoon door

Het zal u wellicht niet zijn ontgaan: er is een ernstige brand uitgebroken bij afvalverwerker AVR in de Botlek, Rotterdam. Gezien AVR een grote speler is op het gebied van afvalverwerking in Nederland, zou dit nieuws zorgen bij u kunnen oproepen over uw...

Minder CO2-uitstoot door multi-inpakmachine

Bestellingen met diverse artikelformaten, zorgen bij webwinkels vaak voor onnodig grote dozen om het te verpakken en versturen. Dit zorgt niet alleen voor verspilling van karton en vulmateriaal, maar ook dat het pakket meer ruimte inneemt tijdens het vervoer. Hierdoor...

Inzameling corona-afval volgens richtlijnen

Niet meer dan logisch dat afval afkomstig van Corona testlocaties met zorg wordt ingezameld en afgevoerd. Echter door gebrek aan kennis en organisatie gaat het toch mis en wordt het als bedrijfsafval ingezameld. Maar wat is het probleem en hoe moet het dan?

[instagram-feed layout=grid]

Contact met Wastenet inzameling

Wij helpen u graag
Heeft u een vraag of behoefte aan advies? Neem gerust contact op met onze klantenservice.

Mail ons
Of bel 072-7202206 op werkdagen van 7.30 tot 17.00 uur